Páteční družina 19.3.2021
VYNÁŠENÍ ZIMY A POVÍDANÍ O STARÝCH LIDOVÝCH TRADICÍCH
Dva týdny před Velikonocemi , o Smrtné neděli, vynášeli lidé ze své vesnici zimu – smrtku. V některých krajích se jí říkalo Morana nebo Mařena. Figura ze slámy a hadrů, na krku by měla mít korále z vyfouknutých (nebarvených) vajec. Lidé ji nesli na dřevěné tyči k potoku či řece, aby od nich odplavala zima, hlad i smrt.

BASNIČKA
Přišlo jaro do vsi.
kde si, zimo, kde si?
Byla zima mezi náma a teď už je za horama.
Hu, hu, hu, jaro už je tu.
POHÁDKA – Chaloupka na vršku – Jak se Andulka bála Smrtky
POVÍDÁNÍ O SMRTNÉ NEDĚLI
Smrtná neděle - ČT edu - Česká televize (ceskatelevize.cz)
ZDOBÍME LÍTEČKO
Na procházce si můžete utrhnout nějakou pěknou větvičku – LÍTEČKO (kočička, bříza), které si přinesete domů. Kde si jej společně ozdobíte – vajíčka, pentličky, …….

OBĚTINKA PŘÍRODĚ
Nakrájejte doma třeba mrkvičku, jablíčka, kaštany, oříšky, suchý chléb a doneste je zvířátkům. Věnujte část něčeho, co máte rádi přírodě a požádejte ji, aby vás ušetřila a vzala si místo toho tento dar.
Vás, aby naopak ochraňovala, dopřávala vám hojnost, sílu a zdraví. Poděkujte za to, co už máte.
VYRÁBÍME MORANU
Co potřebujeme: kusy látek může být i starý kapesník, vata nebo papír, provázek, klacíky, nůžky, fix.
Postup:
Nejdřív zhotovíme malý kříž. Jeden klacík asi o třetinu zkrátíme a provázkem svážeme s druhým do kříže.

Ze starého úpletu a vaty nebo zmuchlaného papíru vytvoříme hlavu a připíchneme na klacík.

Z kusu látky nebo z kapesníku vytvoříme šaty a v pase uvážeme provázek.

Na hlavu uvážeme z látky šátek.

Namalujeme obličej.

Pokud máme korálky, tak je můžeme navléknout místo vajec.

TIP PRO MAMINKY NA NEDĚLNÍ OBĚD
Na tento den nepřipadá žádné zvláštní postní jídlo, a tak si připravíme něco postního, bezmasého, levného a jednoduchého hlavně pro děti. Protože právě ty milují nejrůznější sladká jídla, jako jsou flíčky s mákem, tvarohem nebo perníkem, krupicovou kaši a podobné dobrůtky. Kdo by je jako dítě neměl rád?
Jednoduché a levné jídlo připravíme z brambor. Ty stačí uvařit ve vodě, vytvořit z nich stěsto, a to potom povařit v osolené vodě. Dochutíme nejlépe mákem a cukrem, ale klidně i tvarohem, povidly, džemem, nastrouhaným perníkem nebo čokoládou. Uvaříme si škubánky. Někdo je může znát také pod názvem kucmoch a je to velice staré české jídlo.
Jak uvařit škubánky (kucmoch) po východočesku | recept | jaktak.cz

S přáním pevného zdraví
za páteční družinu Petra, Jára a Pavel
MOC NÁS POTĚŠÍ, POKUD NÁM POŠLETE NĚJAKOU FOTOGRAFII Z VÍTÁNÍ JARA.
Kontakt: specialniskola-horovka@seznam.cz

